pátek 5. února 2010

The Sacred Mushroom - The Sacred Mushroom (1969)


The Sacred Mushroom - klíčová slova: blues rock, psychedelic rock, Cream revisited, outstanding guitar. Asi tak by se dalo stručně a zároveň výstižně popsat jediné album této skupiny z amerického Cincinnati, jejíž složení bylo: Larry Goshorn (zpěv, kytara), Danny Goshorn (zpěv), Joe Stewart (basa), Fred Fogwell (rytmická kytara) a Doug Hamilton (bicí).

Opomíjené dílo zlatých šedesátých let však rozhodně není pro každého. Poněkud horší, a možná i nudnější dojem totiž zanechá pravděpodobně zejména u milovníků psychedelie ve formě bližší pozdějšímu progrocku či space rocku. Žádné "hrátky" s klávesami či synťáky, žádné velké experimenty s wah-wah pedály či novými, netradičními nástroji na albu tito lidé nenajdou, ani kdyby se snažili sebevíc.

The Sacred Mushroom (kapela i album) je totiž naprosto čirá esence bluesrocku zaobalená do psychedelického pláště. Základem je tvrdá, kvalitní bluesová kytara Larryho Goshorna vyžívající se ve vybroušených sólech, prokládaná solidní basou a doprovázená na blues(rockové) poměry velmi příjemným a vhodným zpěvem. Je tedy jasné, že těmi, kdo si toto album zamilovali/zamilují, jsou zejména příznivci směru, jež v letech 66 a 67 představovala hlavně legendární Cream (zvláště album Fresh Cream) nebo některá dílka Hendrixova.

Co se týče písní přítomných na albu, tři z celkem osmi songů tvoří předělávky (Mean Old World - Little Walter, I'm Not Like Everybody Else - The Kinks, I Don't Like You - tuším tradicionál) a zbylých pět jsou vlastními výtvory členů kapely. Tady musím subjektivně zmínit, že právě ony originály jsou setsakra povedené jak textově, tak hlavně po hudební stránce. Řeknu-li to tak, jak mně pusa narostla, je to nářez. Za Catatonic Lover nebo You Won't Be Sorry by se nemusely stydět ani nejlepší kapely té doby. Divím se, že se Goshorn, který kytaru téměř v každé písni rozpaluje až do běla, neuchytil později v nějakém větším projektu.

Zajímavé je, že za tu dobu, co tohle album vlastním (tj. nějakých 7 měsíců), se neustále mění můj osobní žebříček TOP "Mushroom" skladeb. I to svědčí o tom, jak moc je toto album vyrovnané.
Link na stažení v komentářích.

Tracklist:
1. I Don't Like You
2. You Won't Be Sorry
3. Catatonic Lover
4. All Good Things Must Have An End
5. I'm Not Like Everybody Else
6. I Take Care
7. Mean Old World
8. Lifeline

9/10

Ukázky:



1 komentář:

  1. http://rapidshare.com/files/29345033/The_Sacred_Mushroom_-_The_Sacred_Mushroom__1969__U.S.A.rar

    OdpovědětVymazat